Finska Mästerskapen i Iaido & Jodo 2009

I Helsingfors, närmare bestämt Tapanilan Erä Urheilukeskus (Sportanläggningen i Tapanila, förort till Helsingfors) genomfördes Finska Mästerskap i iaido och jodo, helgen 25-26 april 2009. (Foton i detta inlägg tagna av Jari Paulamäki)

Resultat:
Iaido Mudan
1. Andrey Malinin /KKTI
2. Ilias Biris / KKTI
3. Ninni Mäklin / KKTI
4. John Tackman / Lebudo

FS: Vesa Nieminen / Seigikai, Tampere

iaido-fi

 

 

 

 

 

 

 

Iaido Yudansha
1. Niilo Kiesiläinen / Hokufuu, Oulu
2. Raili Bukk / Dai Kuma Ken Kai, Pori
3. Jose Martinez-Abarca / Lebudo
3. Tuula Kiviluoto / KKTI

FS: Taneli Takala / Ryutokai, Jyväskylä

 

 

 

 

 

 

 

Jodo Mudan
1. Simo Hellsten / KKTI
2. Jukka Uusisalo / Dai Kuma Ken Kai, Pori
3. Tove Ruuskanen / KKTI
3. Okko Nieminen / Tapanilan Erä

FS: Paulus Artimo / LeBudo

Jodo Yudansha
1. Asko Pitkänen / Rendaino, Turku
2. Niilo Kiesiläinen / Hokufuu, Oulu
3. Timo Reenpää / KKTI
3. Tuula Kiviluoto / KKTI

FS: Mikko Lehmusvyöry / KKTI

Domare:
Takao Momiyama
Rolf Radakovits
Sida Yin

Totalt 40 tävlande.

iaido-fi3

 

 

 

 

 

 

 

Lite historia…
Detta var tredje omgången finska mästerskap. För varje år några fler deltagare. Men jämförelsevis har de finska mästerskapen vuxit lite snabbare än de svenska. Många klubbar anslöt sig 2008 till FKA, som tidigare tillhört annat förbund. Kan vara del av svaret. Finland har en närapå lika lång iaidohistoria som Sverige, men de har inte haft Zen Ken Ren så värst länge.
I princip kom den till Finland då José Martinez-Abarca flyttade dit och startade sin verksamhet. Först med iaidon i KKTI i Helsingfors och senare i den förort där han bor, startade han iaidoverksamheten i klubben Lebudo i Esbo.
Jag kom i kontakt med José först 2001 strax efter Sweden Iaido Open i Sthlm, som jag inte deltog i, men genom Martin Lindgren som förmedlade kontakten. 2001 på sommaren åkte jag med Emelie Brandin från Huskvarna Karateklubb iaidosektion, och våpra Andreas Lundgren och Lennart Johansson – till Helsingfors och detog i en Muso Shinden Ryu seminarie med Takada Sensei – det är en historia för sig bara den resan – där träffade jag José för första gången irl.
Då kunde man inte ha dubbla medborgarskap – vilket hindrade att jag redan då hade anslutit mig till det finska landslaget efter att José frågade för första gången. Det kom att dröja till 2005 innan det blev verklighet.
Jag blev finsk medborgare och har sedan dess fått äran att vara medlem i det finska iaidolandslaget, och är tacksam så länge jag får fortsätta med det.

Det var lite historia bara lite kort.